+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
A táblafestékről...
Ajánlatkérés

A táblafestékről…

...nekem mindig az iskolai tábla jut eszembe. Imádtam hetesnek lenni, mert akkor a szünetekben vizes szivaccsal lemoshattam a már kellőképpen összemaszatolt táblát. Mindig fentről lefelé mostam, szigorúan egy irányban, és óra közben meg mérgelődtem, hogy a tanár néni miért nem így csinálja. Ezt a kényszeremet átörökíthettem gyermekembe, mert a kis tábláját ő is ugyanígy mossa le.:-) De hiába a szorgalmas (és vizes) tisztítás, a lakásban ilyenkor száll a por, győzünk takarítani, pedig ez csak egy csöppnyi játék tábla.

Ennek kapcsán döntöttem el, szánok egy kis időt arra, hogy írjak a most nagyon divatos táblafestékekről, azok lakberendezésben való használatáról, de inkább praktikusabb oldalról megközelítve.

Aki csak egy kicsit is foglalkozik a lakberendezéssel biztos találkozott már rengeteg jópofa ötlettel, hogy miként lehet felhasználni ezt a nagyon ötletes festéket otthonunkban. De vajon minden ötlet mögött ott a praktikum és a család biztonsága is? Nézzük sorra:

Az eredetileg iskolai táblákhoz használt festéket napjainkban egyre gyakrabban használják otthoni dekorálására. Bármilyen felületre felhordható- fára, kőre, még műanyagra is. Sokoldalú használata mellett másik nagy előnye a könnyű kezelhetőség és a többi megoldáshoz képest a kedvezőbb ár. Bent és kint egyaránt használható.

A hagyományos festékekre hasonlító táblafestéke egy olyan felületet hoz létre, mely krétával írható és nedves ruhával, szivaccsal törölhető. A fekete és grafitszürke szín a klasszikus tábla hangulatot adja vissza, de ma már rengeteg színből lehet választani a hazai üzletekből is. (főleg kis kiszerelésben)

Használata rendkívül egyszerű, nem igényel különösebb szakértelmet:

A mosható festékréteg felhordása előtt meg kell tisztítani a felületet, de akár lealapozni is érdemes. A zsírtalan, száraz felületre vastag ecsettel vigyük fel a festéket legalább 3 rétegben. Igazán egyenletes festést akkor kapunk, ha végig egy irányban húzzuk az ecsetet. A használati utasítás szerint száradás után azonnal használható, én mégis ajánlom, hogy egy napot várjunk a száradással, és csak a következő napon kezdjünk rá rajzolni, mert ha nem teljesen száraz a festék, akkor elmaszatolhatjuk! Fontos, hogy az első egy hónapban csak száraz ruhával szabad letörölni, a vizes törlés még maradandó nyomot hagyhat a nem teljesen megkeményedett táblafestéken. Ezt még akkor is tartsuk be, amikor már nagyon maszatos a felület, ami nem túl szép látvány! (Vagy ne töröljünk addig!:-))

Ha kisebb mennyiségre van szükség, akkor hobbyboltban érdemes keresni, ha viszont egy egész falat szeretnénk lefesteni vele, akkor a Tikkurila vagy a Trilak táblafestékeit ajánlom. (Fekete és zöld színben)

A falra kent táblafestékekben rengeteg lehetőség rejlik. A lakás szinte bármely helyiségét dekorálhatjuk vele:

 

 

…konyhában üzenő táblának vagy bevásárló listának használhatjuk…

 

 

….A fiókokat megcímkézhetjük, így nem rajtunk keres mindent a család….

 

 

 

…készíthetünk mindenki által elérhető naptárt…

 

 

 

…a gyerek szobában pedig határok nélkül száguldhat a fantáziánk…

Gondoljunk csak bele, mennyire szeretik a gyerekek a játszótéren az aszfaltrajzolást! Amit aztán önkényesen folytatnak a drága tapétán az elcsent alkoholos filccel! Ha van a lakásban egy legálisan firkálható falfelület, akkor a falak többi része már nem is olyan vonzó!:-)

De az otthoni krétázásnak megvannak a maguk veszélyei, ezekre fontos odafigyelni, amikor a táblafesték dekoráció mellett döntünk.

Ha hagyományos (porzó) krétát használunk, rengeteg por gyűlik össze az otthonunkban. Túl azon, hogy bosszantó dolog takarítani folyamatosan, (a finom krétapor „ráül” mindenre), az arra érzékenyekre egészségkárosító hatással van. A por belélegzése megterheli a tüdőt, ezértfontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy azok, akik érzékenyebbek a porra, vagy valamilyen légúti, asztmatikus betegségben szenvednek, ne használjanak ilyen krétát. Ez főleg a gyerekekre vonatkozik, hiszen ők a táblafestékkel ellátott felületet játékként használják.

A nehéz tisztántartás és a fent leírt egészségkárosító tényezők miatt, érdemes választani a nem porzó változatát. (Sok iskolában már ezt használják) Ez lényegesen megkönnyíti életünket, és a gyerekek sem lélegzik be a port. Nagyon fontos azonban, hogy ezek a kréták a tejallergiás gyerekeknél köhögést, légzési nehézséget, tüsszögést vagy orrfolyást okozhatnak, mivel ezekben a krétákban a kazein nevű tejfehérje található meg. Akik ezzel a betegséggel küzdenek, mindenképpen kerüljék ezt a krétát. (az iskolában pedig jelezzék a tanároknak!)

A fentiek miatt nem javaslom a táblafesték dekorációt hálószobába, illetve közvetlenül az ágy mellé!

 

 

 

Én személy szerint mindenkinek a krétatollat ajánlom, ami igaz, hogy csak vízzel mosható le, viszont az egészségre egyáltalán nem ártalmas, és nagyon szépen lehet vele dolgozni, nem kenődik, nem maszatolódik el.A kis (és nem allergiás) művészeknek pedig azokat a gyerekeknek készült krétákat, melyek összetétele egészségre nem ártalmas, ha a gyermek megkóstolná, (naná, minden gyerek megkóstolja!) semmi baja nem lesz, és még a ruhából is kimosható!

Számomra a táblafestékkel kapcsolatban is a „kevesebb, több!” elve működik! Nekem az apró kiegészítők, a táblafesték finom megjelenése tetszik! Azok az okos kis ötletek, amikben ott rejlik a változtatás lehetősége! Ezek a kedvenceim:

 

 

 

…Ha változik a fűszergyűjtemény vagy a kedvenc idézet, törlünk, és újat írunk…

 

Itt is használjunk krétafilcet, mert a fűszeres kupakok felíratai a használatban hamar elmaszatolódik, és bajban leszünk, hogy mi van az üvegben!

 

 

 

…Ha elmentek a vendégek, letöröljük, és eltesszük a „felületeket” a következő összejövetelre…

Itt is a krétafilcet ajánlom, hisz nem lennénk túl népszerű vendéglátók, ha a vendégek ünnepi ruhája tiszta krétapor lenne!

Remélem kedvet csináltam egy kis alkotáshoz! Érdemes belevágni, mert igazán egyedi és jópofa dekorációkat lehet készíteni, ráadásul itt van hamarosan a gyereknap, a kréta mellé jó kis meglepetés lehet egy időjárás független beltéri „aszfalt”.

Kellemes időtöltést!

Üdvözlettel,

Pascal Rita