+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Otthonosra hangolva...
Ajánlatkérés

Otthonosra hangolva…

Egy nagyon kedves, fiatal pár keresett meg azzal, hogy szeretnék a lakásukat felújítani, de mivel még sosem vágták a fejszéjüket ilyen feladatba, szeretnék, ha a teljes folyamatot összefognám a tervezéstől a kivitelezésig.

Szeretem az ilyen munkákat, mert látom a végeredményt! Jó érzés, amikor a kezem (és persze a szakemberek keze) alatt megvalósul az, amit hosszasan tervezgettünk!

A felújítás több lépcsőből áll, így egy hosszabb közös munka várható a tulajdonosokkal, aminek én nagyon örülök. Az első lépcső a konyha – kamra – előtér felújítása, valamint a konyha teljes berendezése.

A 75 nm-es lakás Zugló frekventált helyén, egy nagyon szép villaház legfelső emeletén van. Jó állapotú, és jó adottságokkal rendelkezik, nagy terek, és világos szobák jellemzik. Ezzel szemben a konyha erőteljesen kompromisszumos. Három ajtó és egy ablak (valamint az ablak alatti radiátor) töri a falakat, ezzel megnehezítve a konyhabútor folyamatos beépítését. A lakásban korábban iroda működött, ami a lakás stílusán is nyomot hagyott.  Nagy kopás állóságú gres lapokat találhatunk mindenütt, a konyha pedig tipikus irodai teakonyhaként lett berendezve. Ebben a „teakonyhában” próbált a hölgy tulajdonos konyhatündér lenni:-)

        

       

A felújításnak annyi feltétele volt, hogy falakat, nyílászárókat ne helyezzünk át, és viszonylag gyorsan elkészüljön, hiszen az ingatlant a felújítás alatt is lakni fogják!

Hamar kiderült, hogy nagyon könnyű és jó megrendelőimmel együtt dolgozni. Mindketten tanácsadó, döntéshozó emberek a munkájukban, ami az együttműködésünk alatt is érvényesült. Pillanatokon belül döntöttek, nagyon gyorsan reagáltak minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban. Ez nagyon hatékonnyá tette a tervezés szakaszát.

Miután körvonalazódott, hogy mit szeretnének, készítettem néhány vázlatot, és elkészítettem a kivitelezésre vonatkozó árajánlatot.

Ahhoz, hogy legalább egy összefüggő konyhabútor szakaszt ki tudjunk alakítani, a konyhaablak alatti szakaszt ki kellett használnunk. Ezt nehezítette, hogy az ablak 65 cm-es parapet magassággal rendelkezik, a konyhapultunk pedig – tulajdonosi kérés alapján – 90 cm magasra lett tervezve. Így az ablakot nem lehet kinyitni. Az ablak alatt lévő radiátor pedig már csak hab a tortán.

Végül az ablakcsere mellett döntöttünk. A régi helyére bekerült egy alsó részén fix nyílászáró, így az ablak már kinyitható lett. Mivel a 65 cm-es parapet magasságot megtartottuk, a konyhapult és a párkány közötti résen keresztül a meleg levegő szabadon áramolhat, a szekrényből pedig a radiátor könnyen hozzáférhető. Így szabad utat kaptunk a sarok teljes beépítésére:-)

A szürke gres lapok eltűntetésére is megoldást kellett találni nem csak a konyhában, hanem az előtérben és a kamrában is. Mivel nem akartuk, hogy nagy kosszal és hosszú várakozással teljen a felújítás (nem beszélve arról, hogy ha kicseréltük volna a hidegburkolatot a száradási idő alatt nem jutottak volna be a tulajdonosok az otthonukban) valami „tiszta” megoldásban kellett gondolkodni.

Minden szempontból a tökéletes választás a vinyl padlóra esett. Ha valaki a lakótelepi linóleumra gondol, akkor nagyot téved. Ez a vinyl alapú padló teljesen úgy néz ki, mint egy laminált padló, csak annál sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik. 100 %-ban vízálló, ezért kifejezetten alkalmas konyhába, vizes helyiségekben.  Struktúráját tekintve pedig tökéletesen fahatású. A lerakása többféle módon történhet: ragasztással, klikkes rendszerrel. Mi a ragasztós változatot választottuk. A legfontosabb pedig az, hogy nem kell felszedni a régi hidegburkolatot, hanem arra kell/lehet ráragasztani!

A tulajdonosok egy egyszerű, funkcionális, kényelmes, de mindenképpen praktikus, skandináv stílusú konyhát szerettek volna. Fontos szempont volt, hogy a helyiség adottságait (kompromisszumait) figyelembe véve a lehető legjobban használjuk ki a rendelkezésre álló helyet, és hogy le tudjanak ülni beszélgetni este, amíg megfőzik a vacsorát.

A konyhából közvetlenül nyíló kamra nagyon sok mindent elnyel, és a hűtőszekrény is ebben a helyiségben áll. Az javasoltam, hogy a kamrát tekintsük a konyha részének, ne rácsukjuk az ajtót, hanem inkább nyissuk ki, mutassuk meg, mintha az is maga a konyha lenne. Ezért úgy döntöttünk, hogy a kamra ajtót lecseréljük tolóajtóra, és a kamra ugyanolyan „ruhát” kap, mint a konyha. (ugyanolyan falszínt, padlóburkolatot, és fehér polcrendszert. Az ajtóval szemben kialakítunk egy pultot, ahol a háztartási gépek (kávéfőző, kenyérpirító stb.) kapnak helyet. 

A konyha skandináv hangulatát a fehér, mart frontok,

A fa munkapult,

A fekete fogantyúk,

      

A mozaik csempe,

A mandula színű fal,

A türkiz zöld kiegészítők,

        

És az elengedhetetlen táblafal

határozza meg.

Az asztalos által készített bútorterv így néz ki:

És ilyen az általam készített látványterv:

 

Az első nap után így álltunk:

  

Ez a "rombolás" és annak eltakarításának napja volt. Beépítésre került az új ablak, és elkészült a teljes villanyászat.

 

A második nap után pedig így:

    

Felkerült a falakra a rabicháló, és 2 réteg vakolatot kapott. A villanyászat utáni javítások megtörténtek.

A harmadik nap végére pedig így:

    

Elkészült a falak glettelése, a helyiségek aljzatkiegyenlítése.

Este a következő e-mailt kaptam:

„Szia Rita!

Lehet,hogy ez most furcsán hangzik,de olyan jó volt hazaérni és látni,hogy szét van verve a konyha!! :)

Végre elkezdődött. Nagyon boldogok vagyunk…”

Nagy-nagy öröm ilyen kedves, és lelkes embereknek dolgozni, mindent meg is teszünk, hogy elégedettek legyenek!

Folytatás következik…