+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Retro
Ajánlatkérés

Retro

... a lázadóan fiatalos

A retro a fiatalok, vagányak és lázadók stílusa. A stílus az 50-es, 60-as 70-es évek Amerikáját idéző, az élet számos területén, így a lakberendezésben is hódító divatirányzat, amely az említett korszak hangulatát eleveníti fel a korra jellemző design elemek felhasználásával. Ez a nosztalgikus múlt idézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészett napjaink modern otthonaiba, oldva a minimalizmus szigorú, hűvös nyugalmát.

A „retrosításnak” nincsenek szabályai. Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára kedves elemeket, így létrehozva a korszakhoz való viszonyulása által meghatározott, saját retro stílusát.

Az erőteljes színekkel, a fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros színek szokatlan párosításával még jobban fokozható a fiatalos lendület. A jellegzetes mintázatok, a csíkok, hullámok, háromszögek, nyolcszögek, hatalmas virágok akár a szőnyegeken, a falakon, lakástextileken és egyéb használati tárgyakon is megjelennek.

A bútorok megtervezésénél a praktikusság és az egyszerűség jellemző. Többnyire a kerekített, gömbölyű alkotások, a lapított téglalapok, kerekített négyzetek - kagyló alakú székek, gömb alakú lámpaburák és egymásba rakható asztalok domináltak.

Egyetlen hátránya a stílusnak, hogy nem jellemző rá a természetes anyagok használata, a legkedveltebb alapanyag a műanyag. A retro másik kedvenc anyaga a fém és króm, de előszeretettel alkalmazzák a műbőr és lakkborítású berendezési tárgyakat. Az elsődleges szempont azonban minden esetben az egyszerű kezelhetőség.

Összességében elmondható, hogy a retro lakberendezési stílus jellegzetessége a bohókás hangulat, játékos, színes és formabontó ötletek megvalósításával.

Tipp: Ha ilyen stílussal szeretnénk otthonunkat berendezni, először is nézzünk körül családunk raktárjában, esetleg bolhapiacon. Ez pénztárca kímélő megoldás, hiszen ügyes kezekkel, festékkel és új bútorszövettel gyönyörű új bútorokat varázsolhatunk. Ha mégis vásárolni szeretnének, ma már hatalmas választékot találnak a lakberendezési üzletekben.

Aki retrora szeretné hangolni otthonát, ne féljen az erőteljes színektől és a mozgalmas formáktól, de ne keverje össze más stílusokkal, amik szintén a régi időkből merítenek. (pl.: vintage, shabby chic).