+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Art Deco
Ajánlatkérés

Art Deco

... a luxus

1920-as 30-as években az ipari forradalom idején a tömeggyártással indult hódító útjára Franciaországból. Az art deco a francia decoratifs, azaz iparművészet szóból ered, s jellemzően a dekorációk, lakberendezési kiegészítők területén terjedt el, amit a tömeggyártás tett lehetővé.

Az irányzat számos stílust foglal magában, ezáltal egy nagyon jellegzetes formavilágot kínál. Megtalálhatóak benne a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus, de legfőképpen az avantgard és szecesszió jegyei, s mivel ebben az időben indult el a tömeges turizmus is, így megjelentek a gyönyörűen kimunkált egyiptomi, azték és maja motívumokkal ellátott különleges textilek is.

Luxus a javából: az art decokedveli a fémesen csillogó felületeket, a felhasznált drága, egzotikus anyagok is a kifinomult ízlést tükrözik, mint például az elefántcsont, a bronz, a csiszolt kövek. Rengeteg textilt használ: selymet, bársonyt, bőrt.  Szívesen alkalmazza díszítésként a színezett üveget, a krómot, kristályt. Az art deco vevőköre a társadalom kiváltságos rétegeiből került ki, reprezentatív, luxus jellegű otthonaik a fényűzés, a csillogás, a pompa színterei, emiatt az „elit modernizmusaként” is hivatkoznak rá.

A stílus alapvető jellemzői:

  • élénk színek a formavilágban, pasztell színek a falon

  • elegancia, igényesség, csillogás

  • reprezentatív jelleg, luxus minőség

  • legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak

  • lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág

  • drága alapanyagok

Összességében tehát egy igen eklektikus, de ugyanakkor végletekig elegáns, a kényelmet, a funkcionalitást figyelembe vevő irányzat, ami születésének idején ultramodernnek számított.

Tipp:Az art deco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egy kiegészítő révén, vagy akár egy teljes élettér berendezésével. Azoknak a tudatos, és igényes embereknek ajánlom, akik szeretik az elegáns környezetet, legyen az modern vagy klasszikus, ugyanakkor vállalkozó szelleműek.