+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
A 2015-ös év színe - Marsala
Ajánlatkérés

A 2015-ös év színe – Marsala

Nem tudom, hogy környezetemben rajtam (na meg sminkes barátnőmön) kívül kit hozott lázba, hogy mi az idei év színe. A férjemet biztos nem, mert amikor lelkesen ecseteltem az idei év színében rejlő lehetőségeket, csak értetlenül nézett rám, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy „év színe”. És ki mondja meg, hogy mi az év színe? És azt hogyan döntik el? Ez olyan, mint, amikor megmondják, hogy idén a trapéznadrág lesz a divat? – kaptam a rengetek, hitetlenkedő kérdést, huncut mosollyal a szája sarkában. Ekkor tudtam, hogy a férjem nem vesz engem komolyan:)

Ezek után döntöttem el, hogy írok egy pár szót a Pantone cégről – aki minden évben meghatározza az adott színt, és magáról az év színéről, mert a férjem jól tapintott rá a lényegre. Az év színének meghatározása a trenddel, a divattal függ össze! Ugyanúgy, mint a divatot, egyáltalán nem kötelező követni, de az biztos, hogy szembe találkozunk vele, a kínálatban erőteljesen megjelenik, így ha vásárolni támad kedvünk, a lehetőségek között ott lesz!

Így aztán, aki esetleg idén lakásfelújításba vágná a fejszéjét, vagy csak frissíteni szeretné otthonát, nem árt ismerkednie az „év színével”!

1963-ban az amerikai Pantone nevű nyomdavállalat munkatársa Lawrence Herbert fejlesztette ki azt az egységes színskálát, amely nem színkeveréssel határozza meg a színeket, hanem egyenként definiálja őket, külön nevet és sorszámot rendelve mindegyikükhöz. A kis négyzetekbe zárt színminták mindenütt – akár a nyomdaiparban, akár a textil- vagy műanyaggyártásban – ugyanúgy és viszonylag könnyen értelmezhetőek, az ezek alapján megrendelt nyomdai munka színeit tekintve a világ minden pontján ugyanazt az eredményt kell, hogy adja. Ez jelentősen megkönnyítette a nyomdák és megrendelőik közötti egyértelmű kommunikációt. Noha világszerte több színkeverési rendszer segítségével tervezik és rendelik meg a színes nyomatokat és festéseket, a Pantone skála átláthatóságával és felhasználó barátságával messze kiemelkedik közülük.

A cég a kétezres évektől kezdve minden évben meghatározza az „év színét”, amelyet valamelyik európai fővárosban, egy kétnapos, zárt ajtók mögött zajló megbeszélés során választ ki színkeveréssel foglalkozó szakemberek egy csoportja. Figyelembe veszik az adott évre jellemző kulturális, filmes, művészeti hatásokat, a gazdasági helyzetet, a szabadidő eltöltésének legkedveltebb módjait, az utazási célpontokat, a vásárlási szokásokat, a ruha- és ékszerdivatot, az autók világát, de a politikát is. Az így kijelölt szín azután megjelenik a cég kereskedelmi tevékenységében, felhasználják különböző termékek csomagolásához, visszaköszön a divatban.

Talán a bort (vagy Olaszországot) kedvelőknek lehet ismerős a név: Marsala. Ez a szicíliai borpárlat színe ihlette meg a Pantone-t, aki az idei év színét a burgundi és a barna között található 18-1438 kódszámú színben határozta meg! A Pantone szerint: „Ez a markáns színárnyalat, a borpárlathoz hasonlóan, egy ízletes és tápláló étkezés gazdagságát és melegségét hordozza magában, míg a vörösesbarna alap kifinomult, természetes földérzetet kelt.

 A meleg, vöröses-barnás árnyalat egy merészen hívogató, vakmerő, ugyanakkor eleganciát sugárzó szín, mely a Pantone hivatalos közleménye szerint "magabiztosságot és stabilitást nyújt, miközben táplálja, a testet, a lelket és a szellemet”

Ez a gazdag, földes színárnyalatú szín pont a bézs, a fehér és a szürke árnyalatok fényében tud a legjobban kibontakozni.

A szürke és fehér mellett kifejezetten élénk, és nagyon modern, letisztult enteriort alkot:

Míg a bézs, és a melegebb tónusok mellett, puha, púderes árnyalatban pompázik:

 

Ezt a nagyon hangsúlyos, mély színt csak az igazán merészek válasszák falszínnek, és csak akkor, ha kellő méretű térrel rendelkeznek, mert ez a sötét árnyalat nagyon össze tudja nyomni a teret.

A ton in ton lakberendező "fogással" ( egy szín különböző árnyalatainak használata) ennél a színnél is tökéletes összhang érhető el:

Egy-egy fal kiemelésére viszont nagyszerűen alkalmas. Az alábbi kép tökéletes példája ennek. A nagyméretű festmény színei szinte élnek a marsala háttér előtt:

Ha nem falszínben gondolkodunk, egy-egy domináns bútordarabunknak is választhatjuk ezt a szín:

De szívből ajánlom kiegészítők, szőnyegek, függönyök választásánál:

Vagy a hidegburkolaton is van lehetőségünk ezt a színt választani:

A marsala mellé fűszerszínnek a zöldet, türkizt, kéket ajánlom:

A pasztell árnyalatok, a szürke és a fehér mellett ezek a színek tökéletes egységet alkotnak.

Függetlenül attól, hogy a marsala az év színe vagy sem, olyan gyönyörű, karakteres szín, hogy mindenképpen felélénkitené a teret akár falszínként, bútorként, vagy néhány kiegészítő formájában jelenik meg. Ez az a szín, amit biztosan mindenki észre fog venni, női és férfi lakásokban is megállja a helyét! Lakberendezőként én mindenkinek szívből ajánlom!