+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Mediterrán
Ajánlatkérés

Mediterrán

... az életöröm

Sokakat ihlet meg a mediterrán stílus, amikor lakberendezésbe fognak. Ez annak az életérzésnek köszönhető, amit a déli vidékekről az ott élő emberekről tudunk. A napfény, a tenger, az ott élő emberek könnyedsége, temperamentuma, az élet szeretete inspirálóan hat ránk, és jó érzéssel tölt el minket. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ennek a stílusnak többféle irányzata is van, amelyek jellegzetességei csak részben hasonlítanak.

A mediterrán irányzat alatt alapvetően a dél-európai országok lakberendezési stílusát értjük, megkülönböztetünk azonban spanyol, olasz (toszkán) és görög mediterránt.

A spanyolok otthonait tüzes, energikus színek jellemzik, mint a piros, a narancs, a különböző sárgák, mindez a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva. Gyakoriak a növényi motívumok, főleg a textíliákon és a burkolatokon. A spanyol mediterrán inspirációkra láthatjuk itthon a legtöbb (jó és rossz) példát, hazánkban sokak számára ez jelenti - sajnos -  “A Mediterránt”: narancssárga falak, fenyőbútorokkal (ami nem is mediterrán), kockás textilekkel és kovácsoltvas kiegészítőkkel.  Pedig a meleg – de kissé visszafogott -  színek, néhány tömörfa bútorral, egy kényelmes fonott fotellal és a jól megválasztott kiegészítőkkel, színes képekkel, gyertyatartókkal, cserepes növényekkel igazi spanyol családias hangulatot tudunk teremteni. Ebben az esetben is fő szabály, hogy a kevesebb több!

Az olaszokról mindig az elegancia, a kifinomultság és minőség jut eszünkbe – nincs ez máshogy a lakberendezéssel sem. A legnagyobbak között tartjuk számon a bútorkészítésben is az olaszokat. A toszkán lakberendezés viszonylag egyszerű, de nagyon elegáns és kiforrott is egyben. Robosztus, tömör fából készült bútorai csodásan mutatnak a tágas térben, az ülőalkalmatosságok ugyanilyen magas minőségűek. A kárpitozott szófákat általában drága és elegáns textíliákkal húzzák be (amelyek függönyként is visszaköszönhetnek), de a bőr használata is jellemző. Nagy hangsúlyt fektetnek a konyha kialakítására, ez az olasz otthonok szíve, hiszen az olaszok híresen összetartóak, a családi étkezések számukra nagyon fontosak, imádnak főzni, enni, és együtt nagyokat beszélgetni. A konyhában hatalmas rusztikus fa étkezőasztal áll középen, ezt keretezi a konyhabútor, mely jellemzően fából készül, és a modern zárt rendszerrel ellentétben sok a nyitott polc, amit szebbnél szebb kosarak, kerámiatárolók díszítik. Ezek a konyhák egyáltalán nem sterilek, arról árulkodnak, hogy itt tényleg, nap, mint nap vacsorát tesznek az asztalra.

A görög lakberendezési stílus azonban élesen elkülönül az előző kettőtől. Anyag-és színhasználatában is az egyszerűség a vezérfonal, szinte csak fehérrel és tengerkékkel dolgozik, ezt legtöbbször pusztán a leanderek csodás rózsaszín és magenta árnyalatai egészítik ki. Kevés és rendkívül egyszerű bútor jellemzi, de ezeknek minden esetben funkciójuk van. A hőség enyhítése miatt festik fehérre a falakat, amelyek sosem egyenletesek, hanem rusztikusan göröngyösek, néha kis kövekkel, kavicsokkal díszítve. A fürdőszobákban gyakoriak a mozaikok, sokszor természetes anyagokból, kövekből, kavicsokból kirakva. Kiegészítőkkel, díszítőelemekkel alig találkozunk. A hálóban könnyű baldachin függhet az ágy felett, de nem pusztán szépsége, sokkal inkább az rovarok elleni védelem miatt.A görög mediterrán nagyon letisztult, sokak számára talán túl puritán is, de pont ezért áraszt hihetetlen nyugalmat,ezért kiváló lehet egy hétvégi ház vagy nyaraló berendezéséhez.

Tipp: A mediterrán stílusú otthonok - legyenek akár az olasz, spanyol vagy görög ihletésű - élhetőek, kényelmesek, hívogatóak, és azonnal otthon érezhetjük magunkat bennük. Ajánlom azoknak, akik imádják az életet, jókedvűek, nagy családjuk van, szeretnek a természetben lenni és szívesen fogadnak vendégeket.