+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Shabby Chic
Ajánlatkérés

Shabby Chic

... a romantikus

A shabbychic a javíthatatlan romantikusok nagy kedvence, egyre több “leánylakásban” fedezhetjük fel a stílus romantikus, bohókás, régimódi stílusjegyeit.

A shabbychic (ejtsd: [sebi sik]) jelentése: kopott sikk/elegancia.A szót egy újságírónő alkotta meg, és az Egyesült Államokban már a 90-es években virágzott az a trend, érdekes módon a nagyobb városokban -  Los Angelesben és San Franciscoban -  terjedt el leginkább. Színvilágát tekintve a fehér az uralkodó, amit tovább erősítenek a megjelenő pasztell árnyalatok. A törtfehérek, bézsek, halvány rózsaszínek, finom türkizek és mentaszínek gondoskodnak a könnyedségről, itt-ott óarannyal és ezüsttel kiegészítve. A stílus fontos jellemzője, hogy a terek nincsenek túlzsúfolva.

A shabby bútorok alapvetően kecses formájúak, már önmagukban elegánsak. Az antik hatású, vintage darabok nélkülözhetetlenek. Ezek legtöbbször fehér, esetleg pasztellszínűek, régiek vagy régiesek – gyakori ugyanis, hogy viszonylag új bútorokat öregítenek vissza a megfelelő hatás érdekében. Fontos, hogy ha a bútor nem elegáns, hanem egyszerű, koptatott, akkor a kiegészítők legyenek kicsit arisztokratikusak. Ha a bútor fenséges, akkor pedig a dísztárgyak lehetnek szerényebbek. Ezzel érhetjük el, hogy ne legyen túlzsúfolt, zsibvásárszerű az enteriőrünk.

Egy-egy virágmintás textillel azonnal romantikus hangulatot idézhetünk elő. A shabbychic nagyon ritkán használ szőnyegeket, annál fontosabbak a függönyök, ágytakarók, díszpárnahuzatok.  A drága, nehéz textileknek itt nincs helye, a könnyed vászon és a pamut a jellemző. Mindezt masnikkal, fodrokkal, csipkékkel, lágy fényekkel és DIY elemekkel koronázhatjuk meg. Fontos hozzávalók még a csipke, a hímzés, a francia életképekkel díszített anyagot és a fodrok.A shabbychic nem szereti a szabályos rendet, inkább a hanyag elegancia a sajátja. Ezt hangsúlyozzák az ágyon, kanapén lazán ledobott textíliák is.

Összességében elmondható, hogy a shabbychicegy átmenet a divatos és elegáns, a friss és hagyományos, az egyszerű és összetett között.

Tipp: Ha javíthatatlanul romantikus vagy, ha mániákusan gyűjtögeted a teáscsészéket, kedveled a csipkés ágyneműket, virágmintás motívumokat, festett bútorokat, kristálycsillárokat, akkor ez a stílus neked szól. Sokaknak tetszik ez a hangulat, de tartanak a túlcsorduló romantikától. Számukra az ajánlom, hogy csak néhány stíluselemet vegyenek át. Ehhez jó alap lehet egy letisztult, alapvetően fehér bútorokkal berendezett enterior. Néhány bájos, pasztell-virágos kiegészítő, vagy egy tekercs designer tapéta kell, és kész is ashabbychic finomabb változata.

Ügyesebb kezűek bátran neki is állhatnak egy igazi shabbychic berendezés elkészítéséhez. Ehhez általában éppen elég, ha lefestjük a bútorokat, majd csiszolópapírral visszakoptatjuk – és ugyanez igaz a padlóra is! Dekorációkészítésben pedig a repedeztetés, és a decoupage készletünk is előkerülhet a fiókból.