+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Vintage
Ajánlatkérés

Vintage

... a boldog békeidők

A “vintage” (ejtsd: vintidzs vagy vintázs) szó szerint fordítva évjáratot vagy bortermést jelent, eredetileg ugyanis a borászatban használták a kifejezést, ami a bor és kitűnő minőségére és régiségére utalt. Amikor a szó átkerült a divat és a lakberendezés szaknyelvébe is, ugyanezekkel a jelentésekkel társult. Így a vintage alatt eredetileg az 1920-as és ‘70-es évek közötti időszak ruházati és lakberendezési stílusát értjük, de ez a jelentés mára kissé megváltozott, kitágult.

A lakberendezésben együtt hódít a vintage és a DIY (doityourself-csináld magad). Ma már egyenesen sikk a régi, használt tárgyak eredeti vagy felújított állapotú felhasználása az otthonunkba, ezzel ugyanis könnyedén és olcsón kaphatunk stílusos, eklektikus környezetet. Ez mindazoknak kedvez, akik nem akarnak szokásos megoldásokkal élni, hanem valami egyedire, csak rájuk jellemzőre vágynak. Azzal, hogy régiségeket csempészünk be a lakásunkba, nem idejétmúlt, hanem haladó szellemű, modern környezetet teremtünk!

Sok régi bútort találhatunk kitűnő állapotban, a legtöbb ilyen mégis felújításra vagy újragondolásra és átalakításra szorul – itt jön képbe a DIY. Az így született megoldások nem csak rendkívül egyediek és eredetiek, de költségkímélőek is. A régi bútorok, kiegészítők, használati tárgyak már nem kacatnak, hanem értékes, felújítható daraboknak számítanak.

Ehhez persze fantázia és a kreativitás szükséges, méghozzá bőséggel.  A kihívás nem maga a felújítás, hanem meglátni a lehetőséget egy régi, ütött-kopott tárgyban. A vintage stílusban azonban a legkülönlegesebb az, amikor egy bútordarabban vagy tárgyban meglátjuk a lehetőséget egy új „feladatra” .Avintage sajátossága ugyanis, hogy a régi tárgyak nem csak új köntöst kapnak a felújítást követően, hanem elfelejtve eredeti funkciójukat, teljesen új szerephez jut. Így lesz a bőröndből éjjeliszekrény, utazóládából dohányzóasztal, madárkalitkából lámpabura, régi képkeretből ékszertartó.

A Vintage stílus kialakítására hosszabb időt kell szánnunk, hiszen a megfelelő bútorok és kiegészítők megtalálása és felújítása időigényes lehet, viszont megéri, hiszen az eredmény egy igazán egyedi, otthonos hangulatú, nosztalgikus otthon lesz.

Összefoglalva elmondható, hogy sosem szabad megriadni egy kis régiségtől! A vintage megoldások sokat mondanak el tulajdonosuk kreativitásáról, jó ízléséről és nyitottságáról. Akkor is jó megoldást jelenthetnek, ha nem találjuk az üzletekben a megfelelő bútordarabot, de akkor is, ha környezetünket élettelibbé, karakteressé akarjuk varázsolni.

Tipp: Ajánlom bárkihez, aki nem tudna “katalóguslakásban” élni, akit a hideg ráz a konvencionális megoldásoktól, viszont vonzódik a régiségekhez, és a vérében van a DIY-hajlam. A vintage ugyanis egy különleges, a múltat és jelent összekötő, eredeti és eklektikus irányzat. Nagyon fontos azonban, hogy megtaláljuk a vintage és az újszerű darabok egyensúlyát, hogy életterünk ne tűnjön se túl mesterkéltnek, se pedig vásárszerűnek.