+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Loft
Ajánlatkérés

Loft

... a szabadság

 

Az angol loft szó eredeti jelentése padlástér, tetőtér, de napjainkra a szó már Magyarországon is másféle töltetet kapott. A loftlakásokról nem a tetőtér jut eszünkbe, hanem az ipari létesítmények lakás célra való felhasználása, egy új luxusotthon.

A kiindulópont az 1950-es évek New York-ja. A GreenwichVillage negyed népszerűbbé válása feltolta az ingatlanárakat, így a kerületből kiszoruló művészek kénytelen kelletlen más lehetőség után néztek. Ők voltak az elsők, akik a Soho elhagyatott üzemcsarnokait, raktárépületeit birtokba vették, ott ugyanis ideális lehetőségük adódott arra, hogy az élettér, a műterem és a kiállítási hely ugyanazon falak közé kerüljön. Ráadásul a város központjában.

Az 1980-as évek közepéig ez az élettér zömmel művészek körében terjedt el, de az 1987-ben bemutatott Wall Street című film egy csapásra népszerűvé tette a yuppie-k számára is, s a diadalmenet azóta is töretlen.

Az emberi találékonyság nem ismer határokat, így a világ számos pontján találkozhatunk lakássá átalakított szélmalommal, nyomdával, magtárral, iskolával, istállóval, sőt középkori templommal is. E különleges terek berendezése mára külön irányzattá vált, a loft nem pusztán berendezett tér, hanem életforma.

De mi is az, ami a loft lakásokat vonzóvá teszi?

A hatalmas, csarnokszerű, egybefüggő tér hatására az ember úgy érzi, fantáziája szabadon szárnyalhat. A belmagasság minimum négy-, de inkább ötméteres, amely hatalmas nyílászárókkal párosul, nem mindennapi kilátást, és borús napokon is bezúduló fényt ígérve.

A váratlanul felbukkanó födémnyílások, a hirtelen magasságváltozások, az itt-ott belógó gerendák, az elrejteni egyáltalán nem kívánt technikai megoldások, a méretekből fakadóan szinte leküzdhetetlen szögletes tér mind-mind szokatlan megmérettetés elé állítja a tervezőket és a lakókat egyaránt.

A betonoszlopok és a szabadon futó csőrendszerek az úgynevezett ipari stílus, kötelező kellékeivé váltak,az egyedi hangulat megköveteli, hogy az eredeti térelemek láthatóak maradjanak. Az esztétikai megfontolásokon túl persze el kell ismerni az ipari anyagok előnyeit: a legerősebb igénybevétellel szemben is ellenállóak és tartósak.

A beton a fa, a kő és az üveg alapanyagnak számítanak, ha a loftról van szó. Mivel a lakás közösségi részeit nem szabdalják fel – többnyire csak az intim elvonulásra alkalmas helyiségeket alakítják ki – így a lakás egy egybefüggő, áramló tér, amely a mindennapok életvitelét szolgálja.

A berendezésre nincs bevált recept, a gyárépületek építészeti elemei és hangulata miatt egy eleve különleges térrel dolgozhatnak a benne élők, amit nehéz elrontani. A loft lakások bútorai és kiegészítői között ugyanúgy találhatunk minimalista, indusztriális elemeket, mint vintage vagy art deco darabokat, az eredmény gyakorlatilag minden esetben egy eklektikus, stílusos lakás lesz.

Tipp: Ajánlom azoknak a szingliknek, gyermektelen pároknak, üzletembereknek, és művészetet kedvelőknek, akik nagyon aktív társasági életet élnek, hatalmas a szabadság iránti vágyuk, és anyagilag is hajlandóak áldozni ezért.  Hazánkban ugyanis nagyon kevés gyárépületet mentenek meg a fejlesztők, így ennek a típusú ingatlannak borsós az ára.

Ha valaki mégis vonzódik ehhez a stílushoz, bátran becsempészhet egy-egy jellegzetes kiegészítőt – lámpát, asztalt, fémkomódot egy eklektikus vagy modern enteriorbe, a hangulatot néhány apró trükkel ügyesen el lehet érni.