+36 (70) 941 2570

Ajánlatkérés
Polgári
Ajánlatkérés

Polgári

... az elegancia

E stílus legjellegzetesebb vonásai a hagyományőrzés, az elegancia és az értékállóság, éppen ezért a polgári stílus azoknak való, akik szeretik az állandóságot. A polgári stílus kedvelői nem követik az aktuális trendet, ők a tradicionális formavilágot kedvelik.

Ez a stílus a szokatlanul nagy, akár négy méter belmagasságú terekben mutat jól.  Ehhez illenek a nagyon magas, szép, kazettás nyílászárók, amik kétszárnyúak, vagy harmonikaszerűen összecsukható, és mindig fehérre mázoltak. Az ablakai osztottak, magasak, gyakran spalettásak.

Egy polgári otthon padlójára csakis valódi fa parketta, vagy szalagpadló kerülhet, ahogy nem készülhet klasszikus konyhabútor sem egyszerű bútorlap frontokkal. Fontos bútordarabja a vitrin és a komód is, fölötte blondel tükörrel, falikarokkal megvilágítva. A gipsz feltétlenül jelen van, nem csak holkerek díszítésére, de párkányzatok, csillár helyét körülvevő rozetták, frízek és keretelemek formájában is. A klasszikus mintázatú, esetleg óarany mintázattal elegánssá tett tapéták is jól illenek hozzá. Kelmékben a taftok, az organzák, lehetőleg minél dúsabban redőzve, felülről drapériával keretezve. Színekben csakis a pasztellek kerülhetnek szóba, a vajszín, a bézs, a tejeskávé, a mogyoró, krém, esetleg a halványsárga.

A polgári stílusnak azonban létezik modernebb változata is, melyben a bútorok kevésbé díszítettek, cirádásak, de azért kecses vonalúak. Amely inkább csak legömbölyített vonalakkal rajzolt kanapéiban mutatkozik meg, de a túlzott gipszstukkózást már nem részesíti előnyben és a szőnyegek, textilek is fiatalosabbak, kevésbé díszletszerűek, és nem követelik meg a nagy polgári stílusú tereket sem. Ez az angolszász/amerika stílus és a francia stílus.

Az angolszász/amerikai stílus sokkal inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjait a hagyománytisztelet és a célszerűség képezi, a formai jegyek nem annyira meghatározóak. A jó alapanyagok és a kiváló megmunkálás pedig egyértelművé teszi a tartósságát.

Kissé szabadosabb, lazább válfaja az angolszász stílusnak a túlnyomórészt az USA északi államaiban, New England kertvárosi kerületeinek viktoriánus családi házaiban alkalmazott, és inkább a nőies, világos színeket használó irányzathoz közeli vonal.

Ez nőies stílus nagyon finom, világos pasztellszíneket használ, mint a krémszín, az elefántcsont, a jégkék és a halványzöld, de kedveli a drappot, a füstszínt, az aranyat és a rózsaszínt sem veti meg.

A díszítés mennyisége és a formák meglehetősen változóak, időnként túlzók, időnként a puritánságig egyszerűek. A belső terekben minden jól átgondolt és rendezett, a helységek általában a rendeltetésüknek megfelelő hangulatot tükrözik.

Kedveli a gazdagon függönyözött ablakokat, az ablakbeugrókban párnázott kényelmes kis kucorgó szegleteket. Legfontosabb lakóhelyiség itt is a nappali, ami a vendégvárás helyszíne, ahol a népes nagycsalád mindegyike számára jut elegendő hely. A fapadlót díszes szőnyegek borítják, a falakon gyakori a vertikális csíkozású tapéta, sok esetben a falat derékmagasságig faburkolat fedheti, de a szélesebb parkettaszegély mindenképpen jellemző, ami többnyire fehérre van festve.

A konyhabútor mindig fából készül, melyet színre festenek. Gyakori a főzősziget, melynek átellenes végében reggeliző pult is található magas székekkel.

A stílus meghatározó eleme a kandalló fa vagy márvány párkánnyal. A kandalló általában térszervező funkcióval bír, vagyis hozzá szerveződnek a bútorok, bútor csoportok.

Tipp: Ezt a stílust azoknak ajánlom, akik kedvelik a tradicionális formákat, nem foglalkoznak a divattal, de időtálló kényelmes otthonra vágynak. Ez a stílus a bútorok méretei miatt megkívánják a szellősebb teret, ezért kis helységbe szintén nem javaslom. Gyerekes családok bátran választhatják!

Visszafogott színek, szépen megmunkált felületek és a részletekre való odafigyelés jellemzi leginkább a francia stílust, amitől kifinomult és elegáns lesz a lakás.

A francia stílusú lakberendezés legfontosabb jellemzője a finom elegancia. A francia stílus olyan helységben mutat jól, amit átjár a természetes fény, ugyanis itt érvényesül igazán a nemes, finom színskála. A színekből korlátozott számú, elegáns árnyalatokat válasszunk, melyek gondos kezelést igénylő külsőt kölcsönöznek, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradtságot. E stílus megalkotásában pont az a nehéz, hogy hajlamosak vagyunk a túldimenzionálásra, pedig semmi mást nem kell tennünk, mint egy nagyon karakteres, feltűnő – akár egy régi, jól bevált újrakárpitozott kanapét – bútordarabot a helység fókuszpontjába helyezzünk, és ehhez „építsük” fel a helységet.

Jellemzőek az ezüstös tónusú pasztellszínek a kéktől kezdődően a szürkés - hamvaszöldön keresztül, a sötét mályvaszínig. Az alapszín a törtfehértől a hófehérig terjed, ezt lehet kiegészíteni a pasztellekkel. Egyetlen színnel sem szabad uralni a teret, ezért minden helyiségben egymással harmonizáló színeket használjunk. A mennyezeten is bátran alkalmazzunk finom árnyalatokat. Ha a tapéta mellett döntünk, ugyancsak pasztell árnyalatot válasszunk, finom ezüstös mintával. A púderes, finom árnyalatok alapvetően meghatározzák a helyiségek hangulatát.

Ezekhez a színekhez jól illenek az ezüst-, illetve ezüstözött és üvegtárgyak, a finom, puha kelmék, a selyem, a muszlin, a vékony pamut, a kasmír, a merinó gyapjú, illetve ezek keveréke. Ugyancsak kedveltek a csillogó, fényvisszaverő felületek.

A helyiségeket ne zsúfoljuk tele bútorokkal, sem kiegészítőkkel, inkább csak egy-egy elegáns darabot emeljünk ki, és helyezzük a fókuszpontba. Helyezzünk néhány tükröt kristály- vagy üvegtárgyakat, míves gyertyatartókat, lógassunk be kristálycsillárokat, a padlóra fektessünk bolyhos báránybőrt vagy puha gyapjúszőnyeget.

Összességében elmondható, hogy erre a stílusra különösen jellemző, hogy a kevesebb több, azaz minden tárgynak úgy kell tűnnie, mintha a legjobb minőségűek lennének, még akkor is, ha a bolhapiacon vásároltuk.

Tipp: A francia elegancia annak testhezálló, aki választékos, finom ízlésű, romantikus hajlamú, szereti a díszes tárgyakat. Kerülje mindenki, akinek olyan otthonra van szüksége, amit nem kell féltenie a gyermekektől, kedveli az élénk színeket, és az izgalmas lakberendezési megoldásokat. Nem való annak sem, akinek kevés ideje, vagy kedve van lakása takarítására.